Laatst viel een vriendin van mij om. Burn-out. Ze kón niet meer. Letterlijk geen stap verder meer. Overweldigend moe, constant geïrriteerd en gefrustreerd, bang voor de toekomst, slecht zien, constante buikpijn, zweten, ongeduldig en zich gejaagd voelen. En zo kan ik nog wel even doorgaan (mocht je nou meer willen weten over het herkennen van stresssignalen zijn, houd dan het magazine in de gaten, daar neem ik een hele lange lijst in op), maar de huisarts constateerde een burn-out en zij had het daar behoorlijk moeilijk mee. Ze voelde alle symptomen. En meer. Ze sleepte zichzelf met moeite door haar dag en haar leven. Maar accepteren wat er echt aan de hand was, daar had ze, op dat moment, nog meer moeite mee. 

Acceptatie van burn-out

De eerste stap is altijd acceptatie en dat blijkt heel vaak meteen ook de lastigste. Want “zo ben ik toch niet?” en “dat overkomt alleen anderen.” of “ik hoor gewoon sterk te zijn, sterker nog: ik ben sterk!”. Natuurlijk is acceptatie in elk probleem de eerste en belangrijkste stap. Want pas als we accepteren wat er aan de hand is, pas als we erkennen dát er iets aan de hand is, pas als we inzien en voelen dat er iets anders gebeurt dan we zelf hadden gewild…. pas dán kunnen we werken aan een oplossing. Of in het geval van een burn-out, pas na acceptatie kunnen we werken aan herstel.

Maar los van degene die burn-out raakt, speelt er nog iets mee. En dat realiseerde ik me toen ik het met een andere vriendin over haar situatie had. “Een burn-out! Dat had ik echt nooit verwacht, dat is niets voor haar!”

Wij zijn sterk! Daar hoort een burn-out niet bij!

Dit is, in een notendop, hoe we over onszelf denken. Wij zijn sterk, we horen sterk te zijn en stress hoort er bij, maar een burn-out? Nee, dat is echt niets voor ons. Zo zijn we niet opgevoed. Of zo willen we niet gezien worden. Want bij een gebroken been weten we allemaal precies hoe we met onszelf of een ander omgaan. Maar bij een gebroken brein wordt dat al lastiger.

Een redenering waardoor we doorbuffelen, ook als we eígenlijk wel weten dat er iets aan de hand is. Dat er iets niet helemaal goed is. Of zelfs helemaal niet goed is.

Een redenering die je gevangen houdt. In een leven vol stress en alle klachten die daarbij horen.

Daarom (alvast excuses voor de caps):
IEDEREEN KAN STRESS ERVAREN!
IEDEREEN KAN BURN-OUT RAKEN!

Van burn-out naar bevrijdend

Het is geen teken van zwakte. Als het al ergens een teken van is, dan is het een teken dat je je te lang sterk hebt gehouden. Een teken om jezelf opnieuw uit bevinden, jezelf toe te staan jezelf te laten bepalen wie je bent. Dus gooi die oude overtuigingen weg en laat jezelf zien! Want dát is écht iets voor jou!

Zelf aan de slag met stress en burn-out?

Lees je dit artikel en herken je jezelf? Dat is al een hele goede eerste stap. Ben je ook toe aan een tweede stap? Boek dan een gratisinzichtsessie. In een half uur ontdek je precies waar jij van af wilt en of en hoe ik daar bij kan helpen.

Doe je al mee op Facebook? Voor meer over Lekker Leven in Balans, zien we je heel graag daar!


Leave a Reply

Your email address will not be published.