Onlangs ontdekte ik een nieuwe statistiek. Van de ondernemers van 35 tot 65 jaar heeft ongeveer de helft last van burn-out klachten. De helft! Ik schrok daar van. Een ondernemer met burn-out heeft grote gevolgen. Niet alleen voor henzelf, maar ook voor hun onderneming.

Risicofactoren voor een ondernemer met burn-out

Om bij het begin te beginnen: Ondernemen kan een hele onderneming zijn. Je moet altijd overal bovenop zitten. Begrijpelijk dat dat soms tot stress leidt. Maar langdurige periodes van stress, of dit nou op het werk of thuis is, hebben het risico tot een burn-out uit te groeien. Zeker bij ondernemers zijn de risicofactoren veelvuldig: lange dagen, veel reizen, strakke deadlines en nooit echt vrij of vakantie. Altijd aan staan. Niks los kunnen laten. Niks los willen laten. Geen wonder dat een burn-out op de loer ligt!

Natuurlijk hoeft stress en burn-out niet alleen maar op je werk te beginnen. Ook thuis kunnen oorzaken liggen. Jonge kinderen, mantelzorg voor ouders, je gezondheid, het zijn allemaal redenen voor stress.

En wanneer thuisstress met werkstress botst, dan is het hek natuurlijk helemaal van de dam. De optelsom van die twee zorgt er vervolgens voor dat je nergens meer echt tot rust komt, dat je nergens meer echt kunt herstellen.

De gevolgen voor een ondernemer met burn-out

Ook voor de gevolgen geldt dat je deze thuis en op je werk kunt vinden.

  • Verslechterde relaties
  • Omzetdaling
  • Gebrek aan focus
  • Geen duidelijkheid voor de toekomst
  • Onzekerheid voor je klanten
  • Twijfelen aan je eigen vaardigheden en waarde
  • Inkomensverlies
Herken jij de signalen die je burn-out voorspellen?Ontvang hier de lijst met stresssignalen

Stress of burn-out is een teken dat je lichaam, en je leven, uit balans is. Zo zeer zelfs, dat je lichaam de regie overneemt en probeert de balans te herstellen. Ga voor jezelf eens na welke signalen jouw lichaam jou geeft!

Het lijkt me duidelijk dat je onderneming hieronder lijdt. Je zal niet de eerste ondernemer zijn die ten onder gaat aan de stress. Met alle gevolgen van dien, want in het meest extreme geval betekent dit het einde van je bedrijf. Wat vervolgens voor nog meer stress zorgt…

Ook thuis kan dit het einde betekenen: je relatie komt onder druk te staan en niet elke partner kan en wil daar mee omgaan.

Hoe komt dit nou?

Je bent je onderneming ooit gestart omdat je een goed idee had. Waarmee je de mensheid kon dienen. Of de wereld mooier kon maken. Of allebei. En hierin ligt ook meteen het antwoord op je vraag: je wilt heel graag! Heel graag zorgen voor anderen, heel graag alle problemen oplossen.

Dus om die ene order binnen te halen, ga jij je grenzen over. Om die ene order binnen te halen, doe je het snel nog even zelf. Jij kan het tenslotte het beste. En het snelste. Dus ga je vandaag nog een beetje langer door. Net zoals gisteren, eigenlijk. En wat schuilt er eigenlijk voor kwaad in dat je op vakantie toch nog even je mail checkt? Dat ene telefoontje pleegt?

Je wilt zo graag goed voor je bedrijf zorgen, dat je jezelf vergeet. Stress en burn-out liggen op de loer.

Wat kan je doen?

Gelukkig kan je veel doen voor je eigen herstel. Mijn top 3:

  1. Je leiderschap staat hier stevig onder druk. In je eentje gaat het sneller, samen kom je verder.Het wordt dus tijd dat je leert loslaten en vertrouwen. In het resultaat van je eigen inspanningen en in de mensen die je hebt geselecteerd om met jou samen te werken.
  2. Geef jezelf ook voldoende tijd om na een werkdag te herstellen. Rusten, waarbij je loskomt van je werk, is daarbij heel belangrijk. Sla om deze reden ook nooit een vakantie over.
  3. Lichamelijke beweging is fantastisch voor je herstel. Sporten is fijn, maar ook gewoon wandelen kan al genoeg zijn. Vergeet niet je telefoon uit te zetten!

Wil jij een burn-out voorkomen? Of ben je bang dat je al een burn-out hebt en wil je ervan af? Boek dan vandaag nog een gratis inzichtsessie in en ontdek wat je allemaal kunt doen en bereiken!

 


Leave a Reply

Your email address will not be published.