Angst is een van de meest verlammende emoties die we kennen. Angst heeft de mogelijkheid om ons alles te laten vallen wat belangrijk voor ons is en ons alleen nog maar op dat ene gevoel te laten concentreren: overleven. Op zich natuurlijk, evolutionair, een fantastische uitvinding, want het zorgt ervoor dat we wegrennen als die mammoet op ons afrent. Op deze manier was angst onze beste beschermheer en de reden dat we nog leefden.

Maar tegenwoordig…. angst is inderdaad nog steeds superhandig als je moet wegspringen voor een bus die je niet hoorde aankomen. Het grootste deel van de tijd zijn we echter bang wanneer we ons helemaal niet in een levensbedreigende situatie bevinden. Onze angst is niet langer fysiek. We zijn bang om te falen. Of bang om succes te hebben. We zijn bang voor de reacties en oordelen van anderen. Of van onszelf. We zijn bang omdat we niet kunnen voorspellen wat de toekomst ons brengt.

Waar angst ons 12.000 jaar geleden nog, letterlijk, in beweging zette, zodat we weg konden rennen van die mammoet, zien we nu dat die angst ons verlamt. We vluchten misschien in allerlei heel drukke bezigheden, zodat het lijkt alsof we constant in beweging zijn, maar het zorgt er in feite voor dat we nog steviger vast komen te zitten in precies die situatie die we proberen te ontvluchten.

Angst zorgt altijd voor meer angst

Je hebt het vast wel eens ervaren. Wanneer je bang bent, wanneer je onder veel spanning moet functioneren, denk je niet langer helder. Dat lijkt op het moment zelf niet zo (want je kunt niet meer helder denken), maar als je later terugkijkt, ontdek je dat je handelingen en gedachten niet de meest helpende waren. Van de regen in de drup.

De ruis die angst ons op deze manier bezorgt, neemt ons onze dromen af. Als we bang zijn handelen we vanuit een gevoel van schaarste en dat brengt ons nooit het succes waar we naar op zoek zijn. Door ons klein te houden, hopen we dat alle tegenslag ons deurtje voorbij zal gaan. We blijven ons concentreren op alles wat er mis zou kunnen gaan, in plaats van ons te richten op waar we naar toe willen.

Er is ook goed nieuws

Gelukkig is er ook goed nieuws: door het aanpakken van onze angst, krijgen we het resultaat dat we zo graag willen. Dat klinkt niet alleen simpel, dat is het ook. En toch zie ik veel mensen die zich laten weerhouden, omdat het ze allemaal niet zo simpel lijkt. In de loop der jaren creƫren we ons eigen verhaal. Alles wat we meemaken gaat in ons rugzakje en vertelt onze geschiedenis. Dat verhaal verwordt echter heel vaak tot onze leidraad. We hebben het tenslotte altijd zo gedaan, dus waarom zouden we nu veranderen? Ik had het eerder al even over de evolutie, maar ook daaruit stamt dat we ons veiliger voelen in de situatie waarin we ons nu bevinden. Want hoe nadelig ook, het is bekend. En bekend verkiezen we altijd boven onbekend.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published.