Waar psychologen al heel lang burn-out bestuderen, beginnen filosofen het onderwerp nu ook te ontdekken. Cultuurfilosoof Maarten Coolen formuleert het als volgt ‘Een burn-out treedt op als je het verhaal over je eigen identiteit niet meer kunt volhouden.’

De maakbaarheid van onze identiteit

In mijn eigen praktijk zie ik het dagelijks. We moeten van alles. Vooral van onszelf. De buren, onze ouders, kinderen, social media, onze carrière (ons cv)… we willen ze allemaal tevreden houden (niet omdat die buren, ouders, kinderen, social media of onze carrière dat ook echt van ons verwachten). We maken een identiteit, omdat we denken dat dat zo moet tegenwoordig. En zo produceren we een heel verhaal over wie we zijn, wie we hóren te zijn, zonder stil te staan bij wie we écht zijn.

Zodra we stil durven staan bij onszelf, durven luisteren naar wat het is dat WIJ nodig hebben, ons open durven te stellen voor een ander gedachtepatroon… Pas dan begint het herstel.

De sleutel

Dat gedachtepatroon (de mindset) aanpakken, dat is best een stap. Het voelt als een aanval op onze identiteit. We hebben dan ook alle energie nodig die we kunnen krijgen. Daarom begint elk stress- of burn-out traject met leefregels. Eerst brengen we het fysieke deel in kaart en vullen we alle tekorten aan. Dat maakt de weg en energie vrij voor het aanpakken van HET VERHAAL. Voor het onder ogen zien van de identiteit die wij gecreëerd hebben. Het durven oprekken van wat jij gelooft dat waar is, is de snelle, effectieve en blijvende sleutel. Het is zelfs een heel belangrijk onderdeel in je terugvalpreventie, zodat het tegelijkertijd voorkomt dat je ooit nog zo diep valt.

Ben jij klaar voor meer energie en aandacht voor jezelf? Voor meer focus en balans? Klaar om je stress los te laten? Boek dan nu een gratis inzichtsessie en ontdek hoe jij dat kunt bereiken.


Leave a Reply

Your email address will not be published.