Laatst verzuchtte ik thuis dat mijn man het ook niet met mij getroffen had. Het huis is opgeruimd en schoon, de was wordt gedaan en er staat elke avond lekker eten op tafel. Ok, dat laatste, daar heeft hij het misschien wel heel erg mee getroffen, want ik houd heel erg van koken. De rest van het huishouden, echter, dat kan me gestolen worden. Echt waar, je doet er mij geen plezier mee. En dus doe ik het niet erg vaak. Vaak genoeg om een prettig leefbaar huis te houden, want dat gun ik mijn gezin en mezelf. Bovendien heb ik kantoor aan huis en werk ik veel lekkerder als het om me heen is opgeruimd. Een prettige omgeving. Ik verblijf er graag. Bloemen op tafel. Omdat ik het waard ben, zeg maar.

En dus heb ik een heel schema voor mezelf gemaakt. Elke dag doe ik een beetje. Zo houd ik het behapbaar. En daar doe ik mezelf een groot plezier mee (En ja, die man werkt ook mee in huis. En dan hebben we ook nog een hulp). Maar ik vind het verschrikkelijk. Het is om het resultaat dat ik het doe.

Maar goed, af en toe krijg ik het op mijn heupen en dan vind ik het allemaal niet goed genoeg. Want ik doe het niet net zoals…. net zoals… uhm… tja… wie ken ik eigenlijk die het huishouden nog ouderwets doet? Vitrages elke zes weken soppen enzo? Maar toch doe ik het dus niet net zoals… zelfs mijn grootmoeder durf ik hier eigenlijk niet te noemen. En dus verzuchtte ik dat mijn man het niet met mij getroffen had. Waarop mijn man mij het volgende antwoordde:

“Je bent toch ook geen huisvrouw? Waarom zou je er dan goed in moeten zijn?”

Getuige de reacties op twitter, raakte hij hier een snaar. Want hij heeft natuurlijk gelijk. Als ik kijk naar al mijn rollen, dan is huisvrouw er echt wel één van. Maar niet meer dan dat. En het hielp mij enorm. Want natuurlijk wil ik in dat ene rolletje wel heel graag perfect zijn, maar mijn prioriteiten liggen duidelijk op andere gebieden en in andere rollen. Veel liever ben ik een topmoeder, een fantastische vrouw, een heerlijke vriendin, een goede kok en heel goed en secuur in mijn werk (in willekeurige volgorde). Bij dat alles valt die rol van huisvrouw gewoon een beetje weg. En dat is helemaal niet erg.


Leave a Reply

Your email address will not be published.