Ik spreek regelmatig vrouwen die verdrietig of van slag zijn geraakt door iets dat iemand tegen ze zei. Voor sommige mensen is dit een reden om in hun hoekje te kruipen, hun wonden te likken, uit te huilen en op de oude voet verder te gaan. De volgende keer dat iemand iets vergelijkbaars tegen ze zegt, volgen ze hetzelfde patroon en elke keer dat het zich herhaalt vergroot het verdriet een heel klein beetje. En wat erger is: elke volgende keer dat dit gebeurt, geloven deze vrouwen het een beetje meer.

Maar wat nou als je het verdriet verwelkomt? Wat nou als je de kracht van het verdriet leert kennen? Wat nou als dit verdriet je kan helpen? Wat nou als je door dit verdriet verder komt? Want dat kan! Als je er op de juiste manier mee om gaat, dan kan verdriet je verder helpen. Alles wat je nodig hebt is een beetje tijd en een beetje moeite.

De volgende keer dat iets je raakt, vraag jezelf dan af: wát raakt mij nou precies zo? Wat in mij slaat aan op de boodschap die ik krijg? Verwelkom het gevoel, wees dankbaar voor de mogelijkheid te groeien en verder te komen. Haal diep adem en vertrouw het antwoord dat in je opkomt. Misschien vind je het zelfs prettig om dit in een meditatie mee te nemen. Wees voorzichtig met overanalyseren, het is niet nodig. Het eerste antwoord dat in je opkomt, is eigenlijk altijd het juiste. Je kunt je intuïtie vertrouwen.

Nu je weet wat je precies raakt, vraag jezelf dan eens wanneer dit al eerder in je leven gebeurde. En probeer terug te werken naar de allereerste keer dat dit zo gebeurde. Neem nu het besluit dat je dit gevoel wegwast uit je leven.

Nu je gevoel neutraler is, zal een vergelijkbare uitspraak je niet langer zo hevig raken. Zodat je een volgende keer vanuit rust, harmonie en zachtheid kan reageren op de situatie.


Leave a Reply

Your email address will not be published.