Een tijdje terug zag ik een filmpje van Les Brown, een Amerikaanse motivatiegoeroe, over hoe bamboe groeit. Opgeven is geen optie wanneer je succesvol bamboe wilt kweken. Je kent de verhalen vast wel, over hoe snel bamboe groeit en wat voor een makkelijke plant het is. Maar de werkelijkheid is, dat het vijf jaar duurt voor bamboe tot volle wasdom komt. Sterker nog: wanneer je bamboe plant, gebeurt er gedurende vijf jaar niks. Niks zichtbaars in ieder geval.

Wanneer je bamboe plant, verdwijnt de plant onder de grond en moet je het vijf jaar verzorgen en water geven. En dan, in het vijfde jaar schiet de bamboe de grond uit en groeit het in vijf weken uit tot een plant van 30 meter hoogte. Als er, ergens in de voorafgaande vijf jaar, niet goed voor de grond gezorgd zou zijn, dan was alle moeite voor niks, dan zou er geen bamboe te zien zijn. Maar als de grond gedurende vijf jaar bewaterd is en verzorgd, dan boek je resultaat.

Wat is de overeenkomst tussen bamboe en jouw doelen?

Fascinerend verhaal, maar wat heb jij daar nou aan? Heel simpel. Als ik je zou vragen hoe lang het duurt voordat bamboe zijn volledige hoogte bereikt? Wat zou dan jouw antwoord zijn? Vijf weken? Of vijf jaar?

Precies: vijf jaar. Terwijl je in het allergrootste deel van die vijf jaar niks hebt gezien. Helemaal niks. Dorpelingen zouden langslopen en je voor gek verslijten dat je een leeg stuk grond zo goed verzorgt. Ze zouden je vertellen dat het geen zin heeft en dat je beter kunt stoppen. Beter je tijd ergens anders aan kunt besteden.

Maar jij weet beter: jij wacht op de eerste dag dat de eerste stukjes groen boven de grond uitkomen. Je hebt al die jaren goed voor de grond gezorgd en resultaat kan niet uitblijven. Dus ga je door, ongeacht wat wie dan ook zegt.

Opgeven? Omdat zij het zeggen?

Behalve…. dat de meeste mensen zich in die vijf jaar laten ontmoedigen door de opmerkingen en meningen van buitenstaanders en dan gewoonweg opgeven. En door het opgeven bevestigen ze precies wat iedereen, inclusief zijzelf, al wist: het was een zinloze exercitie.

Maar wat nou…. wat nou…. wat nou als ze wél alle jaren trouw voor de grond hadden gezorgd? Wat nou als ze niet hadden opgeven?

Hetzelfde geldt voor jouw doelen. Zo vaak laten we ons door anderen aanpraten dat het geen kans van slagen heeft, of erger nog, dat we er nu al zoveel tijd in hebben gestopt en dat het nog steeds niets oplevert, dat we de handdoek in de ring gooien. De volgende keer dat jij die neiging voelt, denk dan eens aan dit verhaal en vraag je dan af hoe goed jij voor jouw doelen zorgt. Want misschien, heel misschien, is het resultaat gewoon alleen nog niet zichtbaar voor anderen.

Steuntje in de rug nodig bij het bereiken van jouw doelen? Boek dan eens een gratis inzichtsessie en dan ontdekken we samen hoe je dat zou kunnen doen.


Leave a Reply

Your email address will not be published.