Vriendelijkheid is een van mijn kernwaardes. Ik vind het dus ontzettend belangrijk dat we vriendelijk voor elkaar zijn.

Ik breng dat dus ook regelmatig en graag zelf in de praktijk. Een kopje koffie voor die meneer of mevrouw aan dat tafeltje verderop, een kaartje aan een vriendin, een bos bloemen, gewoon zomaar. En het is natuurlijk ook iets dat ik zelf enorm waardeer: die bos bloemen (maar dan een andere, natuurlijk), een appje van een vriendin, de serveerster die ons helpt. Dat alles is wat het leven waarde geeft.

Maar begrijp me goed. Dat betekent nog steeds dat ik grenzen heb en die aangeef. Maar zodra ik mijn kernwaarde van vriendelijkheid loslaat, merk ik dat er een vreemd soort wantrouwen voor in de plaats komt. Zodra dat gebeurt reageer ik fel en teleurgesteld. Gelukkig hoef ik mezelf niet elke dag aan de vriendelijkheid te herinneren, maar soms is dat wel nodig. Vlak voor een spannend gesprek, of als ik in een hoek geduwd wordt, zeker als dat een hoek is waar ik niet wil zijn, als iemand aan mijn kinderen komt, dat zijn mijn triggers. En dan is het goed om even stil te staan bij vriendelijkheid.

Vandaag is zo’n dag. Ik heb een spannend gesprek over een van mijn kinderen. Dus herinner ik me er heel graag aan dat liefde, vertrouwen en vriendelijkheid de sleutelwoorden zijn.

Wat doe jij vandaag om gewoon even aardig te zijn voor een ander?


Leave a Reply

Your email address will not be published.