Heel vaak, te vaak, hoor ik mensen zeggen “Ik wacht tot X om te beginnen”. Ik heb het ook heel lang gedaan, jarenlang zou mijn nieuwe dieet, goed voornemen, of werken veranderen. Op maandag. Of de eerste van de maand. Maar zodra het maandag was, was de lijst goede voornemens zo lang, zo overweldigend, dat ik mijn kop nog wat dieper in het zand stak en verder ging met wat ik altijd al deed.

Als je wacht tot alle omstandigheden perfect zijn om aan de slag te gaan, stellen we uit wat we echt belangrijk is voor ons. Ik verloor de laatste zwangerschapskilo’s pas toen ik VANDAAG aan de slag ging. Ik begon zakelijk pas echt impact te maken toen ik VANDAAG aan de slag ging. Ik werd pas weer echt gelukkig toen ik daar VANDAAG voor koos en de omslag maakte.

We stellen onszelf toekomstige doelen door angst

Ik ben ervan overtuigd dat we onszelf toekomstige doelen stellen uit angst, angst die ervoor zorgt dat je wacht met jouw leven en geluk belangrijk te maken. Een angst om ALLES te geven, om je stinkende best te doen en dan niet te voldoen aan het beeld dat wij denken dat anderen van ons hebben. Ik spreek veel vrouwen die in eerste instantie terughoudend zijn met in zichzelf investeren. In tijd of in geld. Maar zodra we wat langer doorpraten, ontdekken we veelal dat het precies die angst is om alles te geven en dan vervolgens te falen of afgewezen worden.

Je leven weer terug in balans krijgen, kiezen voor je eigen geluk en vitaliteit kan een spannende tijd zijn. En wanneer je investeert in coaching of training kan het ook nog heel groot voelen. Financieel, maar zeker ook psychologisch. Je zegt dan tegen jezelf dat je het nu ECHT gaat doen, je stelt je vertrouwen in je doelen en je hebt een factuur om het te bewijzen.

Sta stil bij je pauzeknop

Zodra je jezelf hoort zeggen “Ik begin maandag, of de eerste van de volgende maand” sta dan even een momentje stil. Waarom druk je nu op de pauzeknop? Weet je niet zeker hoe dit je gaat helpen? Ben je bang voor wat dit voor je gaat betekenen? Of is er nog iets anders?

Durf je besluiten en je gedachten over tijd eens in twijfel te trekken. Door dingen uit te stellen tot een latere datum geef je aan dat het geen prioriteit voor je heeft.

En als het wél je prioriteit heeft, waar leg je je dan nu op toe?

Benieuwd hoe uitstelgedrag er soms ook uit kan zien?

 


Leave a Reply

Your email address will not be published.